דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה

דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה

נכתב ע"י: צוות אפריקה, חברת יעדים

תוכן עניינים

איך בוחרים טיול ספארי לטנזניה ?

הזמן ביותר לבקר בטנזניה הוא כאשר נדידת הגנו הגדולה נמצאת בתחום הריבוני של טנזניה, בשמורת הסרנגטי ובאזור השימור של הנגורוגורו. הנדידה הגדולה מתרחשת בחודשים יולי – אוגוסט – ספטמבר ותקופת ההמלטות מתרחשת בחודשים דצמבר – ינואר – פברואר בכול שנה.

המסלול השנתי של הנדידה הגדולה בטנזניה

בדצמבר – ינואר, העדרים הגדולים מתרכזים בחלקים הדרומיים של שמורת הסרנגטי, כאשר בפברואר הנקבות ממליטות את הדור החדש ולאט לאט מתחילים כולם לעלות צפונה בסביבות מאי. ביולי – אוגוסט הם עוברים למסאי מרה בקניה שזהו החלק הצפוני ביותר של מסלול הנדידה. בסוף אוקטובר עדרי הגנו נוהרים במאות אלפים בבת אחת חזרה לחלקים הדרומיים. זה הוא המסלול השנתי שהם עושים מזה עשרות אלפי שנים ויותר.
המסלול השנתי של הנדידה הגדולה בטנזניה

מתי הכי טוב לפגוש את עדרי הגנו בספארי?

בין ינואר לאפריל – בדרום שמורת הסרנגטי – במישורי נדוטו – עדרי הגנו והזברות מגיעים לאזור זה בעקבות הגשם והעשב הקצר בעונה זו.
בין יולי לאוקטובר – בצפון שמורת הסרנגטי – באזור נהר המארה והגבול עם קניה – עדרי הגנו והזברות חוצים צפונה אל מישורי העשב.
שימו לב, הטנזנים בנו תפיסה שיווקית סביב ענין עונת ההמלטות בפברואר. בעונה זו הם גובים כמה מאות דולרים יותר לחבילת טיול תחת הכותרת ״עונת ההמלטות״. חשוב להדגיש שאיש לא רואה ממש 900,000 נקבות ממליטות פחות או יותר במשך אותו שבוע עד שבועיים. כמו כן כמות הגשם שיורדת בפברואר לא יותר גדולה ממשית ממרץ או אפריל.
למשוואה נכנסות חופשת הפסח/חופשת סוכות שהם מבחינת השוק הישראלי שיא העונה הבוערת! היתרון היחיד של הטיולים הללו שהם בטיסת שכר ישירה מהארץ. החיסרון? להיות בשטח עם מאות מטיילים.
אי לכך לכן אנו ממליצים להיות בטנזניה במרץ/אפריל או בספטמבר/אוקטובר ורצוי לצאת שלא בתאריכי היציאה העמוסים של טיסות הצ’רטר.

המלצות לתכנון ספארי בטנזניה

טנזניה היא ללא ספק יעד הספארי העשיר ביותר באפריקה. היא שופעת שמורות טבע, ביתם של מיליוני בעלי חיים – עדרי הזברות, נדידת עדרי הגנו, אנטילופות, טורפים לצד אנשי שבט המסאי –  אפריקה במיטבה.
ננסה להציע לכם את המלצתנו לבניית טיול ספארי:
תאריך הטיול – תאריך היציאה צריך להיבחר בקפידה על מנת להימנע מהנהירה ״ההמונית״ אותה הזכרנו. החוויה של להיות כמעט לבד במרחבי הסוואנה המזרח אפריקאית בהחלט מעצימה את גודל החוויה.
טיסה פנימית – חשוב מאוד לכלול טיסת פנים במסלול הטיול. הטיסה חוסכת זמן רב של נסיעה הלוך וחזור ומאפשרת להנות מתוספת של יום וחצי ספארי בשמורות. באפריל הטיסה צריכה להיות למרכז שמורת סרנגטי ומשם להתחיל את הספארי לכיוון נקודת ההתחלה. בספטמבר – אוקטובר הטיסה צריכה להיות ביום האחרון של הטיול מצפון הסרנגטי לארושה. סדר זה מבטיח ספארי אופטימלי שמותאם לעונת השנה.
רכבי ספארי – נקודה חשובה מאוד! רכבים חדישים ונוחים (מקסימום 6 מטיילים בכל רכב). נהגי הספארי הם מדריכים מקומיים עם ניסיון רב בשטח.
שמורת הסרנגטי – מומלץ לטייל בשמורת הסרנגטי  כמה שיותר! גם 4 ימים בסרנגטי אינם מספיקים למצות את חווית הספארי האפריקאי.
לודג’ים ברמה גבוהה – נפרט בהמשך!
שמורות טבע בטנזניה:

שמורות טבע בטנזניה:

נחיתה בארושה בשדה התעופה קילימנג’רו ולינה בשמורת ארושה הממוקמת על מורדות הר מרו.
זה ייתן לכם נחיתה רכה, לקראת הספארי אשר מתחיל למחרת.

שמורת טרנגירי

שמורת הטבע טרנגירי משתרעת מדרום מזרח לאגם מניארה על שטח גדול בצפונה של טנזניה. נהר הטרנגירי העובר בשמורה, מקור המים העיקרי, מושך אליו את בעלי החיים ברוב ימות השנה. בין הגבעות והסוואנות הפתוחות לצד עמק הנהר וביצות עונתיות נפגוש יערות של עצי באובב מרשימים ועצי שיטים, בהם מתגוררים רבבות של בעלי חיים, עדרי פילים, טורפים ומגוון גדול של ציפורים. חשוב לציין שמומלץ לבקר בשמורת טרנגירי רק בעונה היבשה בחודשים ספטמבר אוקטובר, אז נמצא בשמורה שפע בעלי חיים .

מכתש נגורונגורו

המכתש נוצר מהתמוטטות הר געש (קלדרה) והוכרז כאתר מורשת עולמית. בתוכו – אגמי סודה ומים מתוקים, נחלים, ביצות, סוואנות פתוחות, חורש, יער שיטים ויער גשם הררי – כל אלה סגורים בין קירותיו התלולים של מכתש געשי מושלם זה. במכתש שוכנים אלפי בעלי חיים המייצגים חתך של רוב בתי הגידול ומיני החיות הקיימים במזרח אפריקה.

שבט המסאי

המסאי הוא שבט של נוודים למחצה, רועים, בעיקר עדרי פרות, אשר חיים בדרום קניה וצפון טנזניה באזור שמורות הטבע מסאי מארה והסרנגטי. התרבות ואורח החיים של שבט המסאי השתמרו במשך דורות רבים ועד ימינו. מומלץ לשלב ביקור בכפר של שבט המסאי (מנייאטה) למפגש עם בני המסאי המרשימים בגלימותיהם האדומות.

שמורת סרנגטי

שמורת סרנגטי, משמעות השם בשפת המסאים מישורים אין סופיים. גודלה כמעט כגודל מדינת ישראל ובה מערכת אקולוגית מגוונת ומרתקת. במרחבי הסרנגטי נפגוש את קבוצות סלעי הקופיס המרשימים הנראים כמו ראשים הבולטים מעל האדמה. אלו הם קבוצות של סלעי גרניט עליהם נמצא צמחיה ובעלי חיים כמו טורפים המטפסים עליהם הרבה פעמים כדי להתבונן למרחקים ולחפש טרף. השמורה מהווה בית לאוכלוסיית הפרסתנים הגדולה בעולם. אוכלוסיית טורפים עשירה אורבת לעדרים בדרכם האינסופית: להקות של אריות, צבועים מנומרים, נמרים וברדלסים.

שמורת סרנגטי
טנזניה, צילום: אבנר ויפה חן

היכן לנים בספארי בטנזניה ? מהם הלודג’ים המומלצים ?

חלק עיקרי מתכנון הטיול אשר משפיע על החוויה כולה, הוא  בחירת אתרי וסוג הלינה. אמנם מדובר באזור תיירותי מאד וישנן הרבה מאד אפשרויות ושיקולים (וגם עצות מפוקפקות באינטרנט). לכן, תכנון  ספארי יכול להרגיש מעט מרתיע .
כותב ד”ר אבי שפיר, מדריך אפריקה בחברת יעדים:
הגורם החשוב ביותר בבחירת הלודג’ים במסלול טיול ספארי בטנזניה הוא מיקומו של הלודג’ ביחס לתוכנית הספארי באותו היום. זה מאפשר ניצול אופטימלי של הזמן לתצפיות בבעלי חיים.
הגורם השני הוא רמתו של הלודג. יש בטנזניה לודג’ים מאוד יקרים שלא תמיד לצורך! חשוב לבחור שרמת התיירות שלו משובחת אבל המחיר הוא לא בשמיים.
הגורם השלישי הוא הנוף שנשקף מהלודג’. זוהי תרומה מאוד חשובה ליצירת האווירה המאוד מיוחדת של טיול ספארי בטנזניה.
דוגמא ללודג’ מדהים במיקום נהדר זהו לודג’ קובו קובו –
ממש כמו שרואים בסרטים. זהו המקום בו תשמעו את חיי הלילה של הסוואנה ממש מחוץ לאוהל המפואר. בבוקר תמיד היה ניתוח עקבות יחד עם לוחם מסאי של החיות שעברו ליד האוהל בלילה.
בחשיכה אסור לצאת מהחדר ללא הזמנת ליווי של לוחם מסאי – כשאתה רואה עקבות של אריה בבוקר שלמחרת אתה מבין למה. זהו מלון יקר אבל חלום אפריקאי מושלם.”

אפשרויות לינה בטנזניה:

כותב עמנואל לוריא, מדריך אפריקה בחברת יעדים:
סיור בפארקים הצפוניים של טנזניה מלא במקומות לינה מצוינים, ובעלי אופי שונה מאד. חווית קמפינג או גלמפינג, מציעה למטייל מגע ישיר עם ופנורמי ב”גובה העיניים” עם השמורות הגדולות (למשל, Serengeti Pioneer Camp  שהוא מקום מושלם לתצפית על נדידת הגנו). כיוון שאסורים סיורי לילה בשמורות, ובעיקר בסרנגטי, לינת אוהלים מאפשרת הצצה נדירה לחיי הלילה של הסוואנה האפריקנית. בחלק מהמקומות ההפרדה בין המטיילים לאריות, תאואים, צבועים וכו’ יחסית בסיסית (אך בטוחה מאד וכוללת שומרי לילה) ואף חל איסור על לצאת מהאהלים בשעות הלילה ליתר בטחון. מומלץ מאד לשלב לפחות אתר לודג’ אוהלים אחד במסלול הספארי, ולחוות את עצמת הלילה במלוא הדרה.
לסיום, כותבת ד”ר נעמה מורג, מדריכת אפריקה בחברת יעדים
מכל סיור בספארי אני יוצאת ובאמתחתי שק חדש של סיפורים ושל זיכרונות. אף ספארי אינו חוזר על עצמו, כל מפגש עם פיל או עם אריה ילווה אתכם עם התרגשות ראשונית, ממש כמו זו שחשתי בפעם הראשונה בה נתקלתי ביצורים המופלאים הללו.
אפשרויות לינה בטנזניה:

טיילו איתנו

דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת אלדד אשד
9 ימים
27.10 -
19.10
דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת ד”ר אבי שפיר
9 ימים
26.08 -
18.08
דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת ד”ר אבי שפיר
15 ימים
11.08 -
28.07
דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה
הרשמו לרשימת הדיוור של ״יעדים״

הצטרפו לקהילה של אוהבי טיולים, מגלי ארצות ותרבויות, מטיילים הרוצים לחוות ולגעת בעולמות אחרים, מופלאים.

למה להרשם לדיוור שלנו?

כתבות נוספות

חברת יעדים טיולי תרבות וטבע

יש לנו מספר טיולים בלתי נשכחים

  • כחברה המאמינה כי רק מטיילים מרוצים הם מטיילים שחוזרים, “אנו כאן בשבילכם” עם חיוך לכל שאלה ובקשה.
  • אנו מאמינים שמקצועיות ומצוינות הם הבסיס להצלחת הטיול. אנו מוציאים טיולים רק ליעדים בהם יש לנו הכרות מעמיקה.
  • הטיולים שלנו מושקעים ואיכותיים – הם יגשימו את החלומות שלכם.

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם  

דברים שחשוב לדעת על ספארי בטנזניה

מה תרצו לחפש?