דתות ואמונות בהודו

דתות ואמונות בהודו

נכתב ע"י: גולן לובנוב

תוכן עניינים

ההיסטוריה של הודו היא בת אלפי שנים, ולה אין ספור פנים. מתוך התרבות ההודית צמחו שתיים מהדתות הגדולות בעולם – ההינדואיזם והבודהיזם לצד דת הג’יין ודתות נוספות כמו נצרות ואסלאם, יהדות, דת הזורואסטרית (מזדאיזם) ודת הבהאיים, הודו היא אחת המדינות המגוונות ביותר בעולם מבחינה דתית ותרבותית.

כאשר הדרכתי טיולים להודו, הבנתי כמה לא קל למטיילים להבין את החדש והבלתי מוכר בדרך המחשבה ההודית ובדתות הודו, במיוחד לנו שבאים מדת מונותיאיסטית. מטרת המאמר הזה היא לפתוח צוהר לדתות הודו ולדרך החשיבה ההודית.

הבודהיזם – תורתו של הבודהה

ההיסטוריה ההודית העתיקה מבוססת על סדר קוסמי, אבן יסוד בחשיבה ובפילוסופיה ההודית. הסדר הקוסמי בהודו הינו חלק מסדר חברתי חשוב לצד פולחן מוגדר והם מהווים חלק מרכזי בתרבות הודו.

בשלב מסוים לאורך ההיסטוריה ההודית חל משבר פילוסופי גדול בסדר הקוסמי וכתוצאה מהמשבר שהתרחש במאה שישית לפני הספירה, נולדו דתות חדשות כמו הבודהיזם והג’איניזם שצמחו בהודו.

הבודהיזם נולד בהודו בעקבות המשבר התרבותי ולמעשה הוא שבר את מערכת המעמדות ההודית. כיום הבודהיזם אינו נוכח בהודו (למעט בעיקר גולים טיבטים אותם תפגשו בעיקר בלדאק ובדרמסאלה) ולעומת זאת הבודהיזם פורח באזורים נרחבים מחוץ להודו, בעיקר בארצות אסיה.

בודהיזם היא דת המבוססת על תורת הבודהה. פירוש המושג בודהה הינו “האדם שנאור” והכוונה היא למי שהשתחרר והגיע להארה. הבודהה הראשון, מייסד הבודהיזם הוא הנסיך גאוטמה, שנחשף לסבל והחליט לפרוש מחייו ויצא לנדוד ברחבי הודו ולחפש את הדרך הנכונה להשתחרר מהסבל.

על פי חוקי הדהרמה, “הדרך האמיתית” קיימות בבודהיזם 4 אמיתות נאצלות:

  1. החיים הם סבל – זקנה, מוות, צער, מצוקה, הם דוגמאות לסבל שקיים בעולם.
  2. מקור הסבל – השתוקקות, רצון להשיג דברים, דחייה ובורות הם דוגמאות למקור הסבל.
  3. הפסקת הסבל – ניתן להפסיק את הסבל. הסבל הוא לא גזירת גורל.
  4. הדרך להפסקת הסבל – מהי הדרך להפסקת הסבל. העקרונות דרכם נפסיק את הסבל.
הבודהה של העתיד – מאיטריה, מנזר דיסקיט בעמק הנוברה, לדאק, הודו
הבודהה של העתיד – מאיטריה, מנזר דיסקיט בעמק הנוברה, לדאק, הודו

הינדואיזם בהודו

ההינדואיזם היא הדת הגדולה והרווחת בהודו, יש בה כ 1.2 מיליארד מאמינים והיא הדת השלישית בגודלה בעולם. המאמינים נקראים הינדואים ויש בה מספר אופנים של פולחן, לצד זרמים ופילוסופיות שונות.

האדם ההודי חייב להתעסק בארבעה דברים במהלך חייו: דהרמה – חיי מוסר וחובות מוסריים, קאמה – החושים – אדם חייב לתת מענה לחושים שלו. ארתה – הישגים חומריים, מוקשה – שחרור וגאולה.

בהינדואיזם אין טקסט יחיד וסמכותי שמתפקד כמו התנ”ך לנוצרים או הקוראן למוסלמים. הוודות הן הטקסטים ההינדים הקדושים והחשובים ביותר ובעלות הסמכות הרחבה ביותר.

מוקשה – השחרור בדת ההודית

בדת ההינדואיזם ישנם הרבה אלים, הנתפסים כהתגלמויות של המהות העליונה – הברהמן.

הדרך לשחרור תתקיים כאשר הנשמה ההודית (נקראת האטמן) תתאחד עם המהות העליונה (הברהמן) וזה מה שיוביל למוקשה שפירושה שחרור. המוקשה (השחרור) היא השאיפה העליונה של המאמינים ההינדואים – כאמור 1.2 מיליארד תושבים.

טקס הקומבה מלה, הודו. צילום: משה שי
טקס הקומבה מלה, הודו. צילום: משה שי

אלים בהודו

השמירה הקפדנית של האדם ההודי על כללי הפולחן מחייבת את האלים. ישנם אלים רבים בהינדואיזם כאשר החשובים שבהם הם שיווה (ההורס) וישנו (המשמר) וברהמה (הבורא)

בעבורנו, מטיילים הרגילים לאופן החשיבה של מאמיני דת מונותאיסטית, לא פשוט להבין ולהכיר את כללי הפולחן ואת האלים בהודו.

ברהמה – האל הבורא, יוצר היקום. בעל ארבעה ראשים המופנים לכל רוחות השמים. קהל המאמינים שלו מצומצם ביחס לשאר האלים, מכיוון שסיים לברוא ולא חזר בגלגולים נוספים.

וישנו – האל המשמר, צבעו הוא כחול וסמליו הם הלוטוס, דיסקוס, קונכייה ואלה. יש לו 4 ידיים ועשר התגלמויות שונות.

שיווה – שיווה הוא דמות של ניגודים, האל הסגפן מול האל הרומנטיקן. שיווה כרקדן בריקוד שהורס את העולם ובונה מחדש. לשיווה יש עין שלישית במרכז המצח שמסמלת את התבונה הפנימית. רבים מהפורשים (הסדואים) לבושים כמו שיווה.

אשתו של שיוה היא פרווטי וגנש הוא ילדם. גנש הוא אל פופולרי בהודו המסמל את ההצלחה בעבודה, הוא מאופיין בראש של פיל

גנש, האל האחראי בהינדואיזם על הסרת מכשולים, נחשב גם כאל החוכמה
גנש, האל האחראי בהינדואיזם על הסרת מכשולים, נחשב גם כאל החוכמה

דת הג’יין (ג’ייניזם) בהודו

דת הג’יין ההתפתחה בהודו באותה מאה בה נוסד הבודהיזם בהודו. העיקרון החשוב בדת הג’יין הוא “אהיסמה” אי אלימות (הימנעות מאלימות). מהאטמה גנדי הושפע מאוד מאי האלימות ומדרך השלום של דת הג’יין שהשפיעה על דרכו הפוליטית. דת הג’יין ידועה בהתנזרות הקיצונית של מאמיניה הנזירים – הם משתמשים במטאטא כדי לטאטא את דרכם ולא לדרוך על חרקים ואף כורכים בד מסביב לפה על מנת שלא לבלוע מעופפים או חרקים. הם מאמינים שלכל דבר חי ישנה נשמה ויעשו הכול ע”מ שלא לפגוע בהם.  הג’ייניזם היא הדת השישית בגודלה בהודו, ישנם כ 4.5 מיליון מאמינים ג’יינים באוכלוסיית הודו. מאמיני דת הג’יין הינם עשירים ומשכילים ולרוב משתייכים לקסטות הגבוהות.

אסלאם בהודו

בהודו 14 אחוזים מהאוכלוסייה הם מוסלמים (כ 172מיליון מוסלמים), רובם מוסלמים סונים ורק מעטים הם שיעים. האסלאם הגיע להודו עם הופעת הסוחרים הערבים אך התפשטותו התרחשה בעיקר תחת סולטנות דלהי והאימפריה המוגולית, שראשיה היו מוסלמים ממוצא מונגולי. בתקופת האימפריה המוגולית הודו הייתה למעצמת המסחר הגדולה בעולם. היום בהודו יש כ 600,000 מסגדים ביניהם מסגדים יפים ומעניינים לביקור כמו מסגד ג’אמה מסג’יד, מסגד יום השישי בדלהי.

סיקיזם

הסיקיזם היא דת מונותאיסטית שמקורה בחבל פנג’אב. הדת הסיקית התגבשה בתהליך בו התמזגו אמונות הינדיות ומוסלמיות סביב התורה של הגורו נאנאק ותשעה ממשיכי דרכו. הדת הסיקית מונה כ 25 מיליון מאמינים בהודו ומחוצה לה, רובם מתגוררים בחבל פנג’אב הנמצא בהודו על גבול פקיסטן. בטיול להודו כדאי להגיע לעיר אמריצר ולבקר במקדש הזהב, המוקף בבריכת “הנקטר”. זהו מקדש שוקק חיים ופעילות עם מטבח עצום המאכיל אלפי אנשים מדי יום לצד שירת הלל של עולי הרגל המגיעים למקום. האמונה הסיקית דוגלת בחופש הדת ובצדק. כיום וגם לאורך ההיסטוריה הסיקים הם החיילים המעוטרים ביותר בצבא הודו ובצבא האימפריה הבריטית בזמן מלחמת העולם הראשונה והשנייה. לאדם הסיקי בהודו חמישה מאפיינים: שיער לא גזוז, חרב קצרה, מסרק עץ קטן לשיער, צמיד פלדה המסמל את המחויבות של הסיקי לאמונתו ומכנסיים קצרים עד הברך (לבושים כבגד תחתון). הסיקים מכסים את השיער שלהם בטורבן.

מאמין סיקי, צפון הודו
מאמין סיקי, צפון הודו

מקדש הלוטוס – דת הבהאים בהודו

דת הבהאית היא דת מונותאיסטית עם מסרים אוניברסליים – כל הדתות הן בעלות מוצא אלוקי משותף. הבהאים מאמינים באיחוד האדם עם אלוהים והם אינם מכתיבים כיצד לעשות זאת ומכאן הפתיחות שלהם לצורות פולחן אחרות. הבהאים מאמינים בשלום כלל עולמי. מקדש הלוטוס בדלהי הינו בית התפילה הבהאי המפורסם ביותר, אליו מגיעים מיליוני מבקרים לצפות במבנה הארכיטקטוני המדהים הבנוי בצורת פרח הלוטוס. מקדש הלוטוס פתוח לכולם ללא קשר לדת זו או אחרת, המבנה זכה בפרסים אדריכליים רבים.

יהדות הודו

יהדות הודו כוללת שלוש קהילות שהגיעו להודו ממקומות שונים – בני ישראל, קהילת קוצ’ין ובגדאדים (בני המנשה הצטרפו בשנים האחרונות כחלק מעשרת השבטים האבודים). כיום חיים בהודו כמה אלפי יהודים רובם במומביי וחלקם הקטן בפונה, כלכותה וקוצי’ן שבדרום הודו. בטיול להודו ניתן לבקר ואפילו לעיתים לפגוש חברים מהקהילות היהודיות – בעיקר בקהילת יהודי קוצ’ין, שם היתה קהילה עתיקה שמנתה לפני דור אחר בלבד 3000 נפש בקירוב ועתה נותרו בה רק משפחות בודדות בגלל העלייה של בני הקהילה לישראל. כאשר תטיילו בקוצ’ין, כדאי לבקר בבית הכנסת וברובע היהודי, עדות לקהילה היהודית המפוארת שהתגוררה באזור. קשר נוסף בין התרבות ההודית אלינו הם השמות ממוצא הודי – דראווידי שחדרו ללשון העברית כגון, תוכי, קוף, אלמוג. לאורך כל שנות ההיסטוריה נהגו ההודים בסבלנות כלפי הקהילות היהודיות.

נצרות בהודו

הנצרות היא הדת השלישית בגודלה בהודו עם מעל 26 מיליון מאמינים. הנצרות בהודו שייכת לזרם שנקרא הנצרות הסורית וניתן למצוא אותה בעיקר בדרום הודו שם מתגוררים מחצית מהנוצרים במדינה, בעיקר בקרלה וגואה. לפי המסורת המקומית הנצרות הגיעה להודו עם תומאס, אחד מהשליחים שיצאו להפיץ את הנצרות בעולם והוא הוצא להורג והפך לקדוש בהודו. כאשר תבקרו בקוצ’ין תפגשו בכנסיית פרנסיס הקדוש שנמצאתי באזור הנמל הישן של קוצ’ין, זאת אחת הכנסיות העתיקות ביותר בהודו, בה נקבר מגלה הארצות הפורטוגלי ואסקו דה גאמה (מאוחר יותר נקבר בשנית בפורטוגל).

הדת הזורואסטרית

הדת הזורואסטרית היא אחת הדתות העתיקות בעולם, זאת דת פרסית שנוסדה בתחילת האלף הראשון לפנה”ס במרכז אסיה ע”י זרתוסטרה. בהודו ישנה קהילת מאמינים המונה כמה אלפי מאמינים. המנהג המיוחד ביותר בדת זו הינה הקבורה של בני זורואסטרים. לפני אמונתם יסודות העולם מים, אדמה ואש הם מקודשים ולכן לא ניתן לקבור את הגופה, לשרוף אותה או להטביע אותה בנהר או בים מחשש לטמא אותם. לכן נהוג להניח את הגופות על גבי מגדלים ושם להקות ציפורים טורפים אותם. בלב העיר מומביי, בגבעת מאלבר נמצאים מגדלי השתיקה (נקראים גם מגדלי הדממה) ושם מאמיני דת הזורואסטרית מביאים את מתיהם כדי שגופותיהם יטרפו על ידי נשרים.

הודו היא אחת המדינות המגוונות ביותר בעולם מבחינה דתית ותרבותית
הודו היא אחת המדינות המגוונות ביותר בעולם מבחינה דתית ותרבותית

מפגשים עם דתות ואמונות בהודו

הטיול להודו מספק מצד אחד חופש ומנוחה אבל לצידם הוא מספק גם הכרות עם משהו חדש, הרגלי חשיבה שלא הכרתם, הכרות עם אמונות ודעות שיעוררו אצלכם הרבה סקרנות. לא סתם מטיילים להודו חוזרים אליה, פעם אחר פעם.

טיילו איתנו

דתות ואמונות בהודו
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת עופר צבי
15 ימים
01.09 -
18.08
דתות ואמונות בהודו
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת אהד נבו
12 ימים
18.07 -
07.07
דתות ואמונות בהודו
יציאה מובטחת
דתות ואמונות בהודו
טיול מלא
בהדרכת עופר צבי
15 ימים
12.05 -
28.04
דתות ואמונות בהודו
הרשמו לרשימת הדיוור של ״יעדים״

הצטרפו לקהילה של אוהבי טיולים, מגלי ארצות ותרבויות, מטיילים הרוצים לחוות ולגעת בעולמות אחרים, מופלאים.

למה להרשם לדיוור שלנו?

כתבות נוספות

חברת יעדים טיולי תרבות וטבע

יש לנו מספר טיולים בלתי נשכחים

  • כחברה המאמינה כי רק מטיילים מרוצים הם מטיילים שחוזרים, “אנו כאן בשבילכם” עם חיוך לכל שאלה ובקשה.
  • אנו מאמינים שמקצועיות ומצוינות הם הבסיס להצלחת הטיול. אנו מוציאים טיולים רק ליעדים בהם יש לנו הכרות מעמיקה.
  • הטיולים שלנו מושקעים ואיכותיים – הם יגשימו את החלומות שלכם.

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם  

דתות ואמונות בהודו

מה תרצו לחפש?