אוכל בהודו – מה לאכול ולשתות בהודו?

נכתב ע"י: עופר צבי וגולן לובנוב

תוכן עניינים

אוכל הודי – חוויה לכל החושים

האוכל של הודו הוא אחת מהחוויות הקולינריות החזקות ביותר בטיולים בעולם. מעט מדינות מציעות מגוון כה מדהים של מאכלים כמו הודו. כל ארוחה בהודו היא חגיגה וחוויה נהדרת.

בטיולים להודו, להרי ההימלאיה או לדרום הודו כל ארוחה היא חוויה לכל החושים – לעיניים, לריח ולטעם שמו של האוכל ההודי הולך לפניו בזכות מגוון התבלינים הידועים של הודו, ביתם של תבליני פלפל, הל, ציפורן, כמון, כורכום וקינמון, אגוז המוסקט, זרעי שומר וזרעי חרדל, שום, ג’ינג’ר ועוד.

המטבח ההודי הוא אחד המטבחים העשירים והמגוונים בעולם, בו מגוון עצום של טעמים, תבלינים, מרקמים וסגנונות בישול המשתנים לפי האזורים בהם תטיילו. המטבח ההודי משקף את התרבות, האקלים והמסורות של תת-היבשת ההודית, כמו גם את ההיסטוריה שלה, השפעות של תרבויות שונות לאורך השנים (הודיות וכאלו שהגיעו מחוץ לתת היבשת), תנועות של צבאות וכיבושים לאורך ההיסטוריה, נתיבי סחר מרכזיים – אלה הביאו איתם חומרי גלם ומאכלים מתת היבשת ואל תת היבשת, ועוד.

מנת טאלי, מגש מתכת אישי עם מנות מקומיות כמו עדשים, ירקות ויוגורט
מנת טאלי, מגש מתכת אישי עם מנות מקומיות כמו עדשים, ירקות ויוגורט

אורז במטבח ההודי

אורז הוא המאכל הלאומי של הודו ואתם תפגשו אותו (כמעט) עם כול ארוחה, במיוחד בדרום הודו. מנת הטאלי, צלחת מתכת גדולה, במרכזה אורז מבושל ובצידו מספר צלוחיות קטנות עם תבשילים/רטבים,  כולל צלוחית יוגורט לעידון החריפות. בדרך כלל מנת הטאלי תוגש עם מנת אורז או סוגים שונים של לחמים כמו צ’אפטי או פאפאדם שהוא סוג של קרקר מקומי.

רוב האורז המוגש בארוחות הוא לבן (בחלק מהכפרים עדיין אוכלים אורז ״פראי״ אדום). לרוב סוג האורז יהיה ה”בסמטי”, המיוצא מהודו לרחבי העולם. פרט לאורז הבסמטי, קיימות וריאציות אזוריות בהתאם למקומות בהם תטיילו –  מהאורז הדביק של מדינת אסאם ועד האורז הסגול של קרלה בדרום. לעתים קרובות האורז המבושל מוגש כ”פולאו” – אורז מתובל עם ירקות – או בתור אורז “ביריאני”, אורז מאודה עם בשר, עוף ו/או ירקות. מנה נוספת, אורז ג’ירה – אורז עם זרעי כמון וכמובן אורז מטוגן שנמצא בכל מסעדה המגישה מנות אוכל סיניות בהודו. כדאי לא להחמיץ את הקהיר – דייסת אורז בחלב עם סוכר, קינמון ותבלינים נוספים. ישנם גם מאכלים מקמח אורז, ולמעשה קצרה היריעה מלמנות את המגוון האדיר של מאכלים העושים שימוש באורז שהוא כה חשוב בהודו.

לחמים הודים – נאן או רוטי

בעוד האורז שולט בעיקר בדרום הודו, לחמים שטוחים העשויים מחיטה נמצאים יותר בצפון הודו. הדבר נובע מהאקלים השונה. אמנם היום מגדלים אורז גם בצפון, אבל באופן מסורתי באזורים הצפוניים ההרריים גידלו יותר חיטה (כמו גם קטניות וגידולים נוספים), ובמישורים הדרומיים הרחבים – גידלו יותר אורז.

רוטי, הידוע גם בשם צ’פאטי, הוא ללא ספק הלחם הפופולרי ביותר בהודו. הלחם הזה נעשה ללא שמרים ונמצא בכל חלקיה של הודו. למעשה מדובר בפיתה שטוחה הנאפית על סוג של מחבת.

נאן הוא לחם הודי שטוח שנעשה מקמח חיטה לעיתים מקמח מלא. רוב המטבחים מבשלים את הנאן בטנדור (תנור חימר גדול) ומגישים אותו מיד כשהוא חם. נאן הוא לחם מחמצת (כלומר יש בו שמרים), המרכיבים השונים יוצרים מרקם שונה: נאן הוא רך ולעיס, בעוד הרוטי צפוף ודק.

לנאן סגנונות בישול שונים, החל מפשוט וקלאסי ועד ממולא בשום או באגוזים, מצופה בחמאה, עם גבינה ועוד. הוא נאפה בתנור גלילי גדול בעוד רוטי מבושל על מחבת (מעל האש או היום – כיריים), לרוב ללא מרכיבים נוספים.

פאראטה (או פאראנטה) בדרום הודו היא גרסה מפנקת יותר של לחם שטוח בשכבות, עשוי מחיטה ועשיר בחמאה ומטוגן במחבת. את הפאראטה אוכלים לצד חביתה או יוגורט.

בצפון – פאראנטה היא למעשה לחם שטוח ממולא (מרדדים אותו עם מילוי של תפ״א / ירקות אחרים / גבינה, וכמובן תבלינים)

נאן שום - לחם שטוח הודי עם שום או תבלינים אחרים
נאן שום – לחם שטוח הודי עם שום או תבלינים אחרים

מאכלים עם עדשים בהודו

אם יש משהו שמאחד את הודו זה האהבה ל”דאל”, עדשים (קטניות). במטבח ההודי תפגשו יותר מ50 סוגי קטניות המבושלות בתבשילים המתובלים עם תבלינים שונים. הנפוצים ביותר הם צ’אנה (חומוס), עדשים צהובות או ירוקות, שעועית, אפונים ועוד. לרוב אוכלים את מנת הדאל לצד אורז וירקות או רוטי.  לצמחוניים בהודו – הקטניות הן מרכיב חשוב ביותר בכל ארוחה מרכזית, ומהוות את המקור העיקרי לחלבון.

קארי הודי

למילה קארי כמה משמעויות – תערובת תבלינים, צמח מסוים אשר משתמשים בעליו (במטבח הדרומי), או תבשיל נוזלי עם רוטב עשיר.

תערובת הקארי (כתערובת תבלינים) הנפוצה היא בעלת גוון צהוב ומרכיבים כמו כורכום ותבלינים נוספים ג’ינג’ר, קינמון, שום וציפורן ועד זרעי חרדל, פלפל שחור וזרעי שומר.

קיימות גרסאות שונות של תבשילי קארי בהודו כמו צ׳יקן קארי –  בשר עוף ברוטב קארי עשיר. זאת אחת המנות הנפוצות והאהובות במטבח ההודי. יש הרבה מאוד תבשילי קארי שונים ומגוונים – מבשר ועוף, דרך דגים וכמובן הרבה תבשילי ירקות. תלוי כמובן באזור ובמטבח ההודי הייחודי לכל אזור.

עוף או בשר במטבח ההודי

עוף, כבש ולפעמים עיזים הם הבשרים העיקריים המשמשים את הבישול ההודי; אכילת בשר בקר היא טאבו עבור ההינדים ואכילת חזיר היא טאבו עבור המוסלמים. מאמיני דת הג’יין וחלק מהמאמינים הבודהיסטים וההינדים נמנעים מאכילת בשר באפן חלקי/לחלוטין. עם זאת – ישנם אזורים מסוימים בהודו בהם ניתן למצוא גם בשר בקר לאכילה (כמו קרלה, גואה ואזורים מסוימים בצפון מזרח הודו) – מסיבות היסטוריות, תרבותיות, דמוגרפיות ודתיות. אמנם בהודו אחוז הצמחוניים גבוה יחסית (מהסיבות שצוינו לעיל), אבל ישנם בהחלט הרבה מאוד אוכלי בשר בהודו, ובאזורים מסוימים הבשר מהווה מרכיב מרכזי במטבח. בהודו שום דבר אינו פשוט, גורף או חד משמעי, וכך גם בנושא הזה…

מה לאכול בהודו - אורז פולאו, אורז שטוגן בתוספת תבלינים וירקות עם נאן ומנות נוספות
מה לאכול בהודו – אורז פולאו, אורז שטוגן בתוספת תבלינים וירקות עם נאן ומנות נוספות

מוצרי חלב בהודו

“גהי” (חמאה מזוקקת) נמצאת “חזק” בבישול ההודי. גהי נחשב גם למזון מקודש בעל איכויות רוחניות, מעבר לאיכויותיו הבריאותיות. “פאניר” (מעין גבינת קוטג׳ הודית) ו״קויה״ (מעין חלב מרוכז ומוקשה) הם מקורות חלבון שימושיים במטבח ההודי, הם מהווים את הבסיס להרבה ממתקים הודים וקינוחים כמו הרסגולה (ממתק אשר עשוי מכדורי גבינה בסירופ מתוק) המפורסמת של בנגל. את הלאסי, משקה יוגורט סמיך, מתוק, מלוח, בטעם בננה או בטעם מנגו (או פירות נוספים בהתאם לאזור ולעונה), תפגשו כמעט בכול מסעדה.

צ’אי הודי

צ’אי הוא הדלק של הודו, נהוג לשתות אותו בכוס חרס מסורתית ללא ידית. הצ’אי הוא משקה מסורתי – המשקה הפופולרי ביותר בכל רחבי הודו. אחד מסוגיו הנפוצים של הצ’אי הוא מסאלה צ’אי, בו מוסיפים לתה תערובת של תבלינים (כשהמרכזיים הם ג׳ינג׳ר, הל, ציפורן וקינמון).

דוכן של צ'אי הודי בדלהי
דוכן של צ’אי הודי בדלהי

צמחונים וטבעונים

אוכל צמחוני יש בשפע בהודו. גם ארוחות “טבעוניות” (ללא מוצרים מן החי) זמינות בהודו. במסעדות הודיות-סיניות (שבהן משתמשים לבישול בשמן רגיל ולא בשמן גהי) תוכלו למצוא אוכל טבעוני טעים. אם יש ספק, הסבירו את הדרישות שלכם. בתי מלון ומסעדות גדולים בערים גדולות יותר משתפרים במתן שירות לטבעונים.

מסאלה דוסה, קרפ חמצמץ שמגיע מאזור דרום הודו
מסאלה דוסה, קרפ חמצמץ שמגיע מאזור דרום הודו

אוכל רחוב בהודו

כאשר תטיילו בהודו, תפגשו מסעדות ודוכני רחוב עם מאכלים מקומיים וישר עולה השאלה, האם זה בסדר לאכול ברחוב? התשובה היא שכדאי להקפיד על הכללים הבאים – לא לנסות מאכלי רחוב בימים הראשונים לטיולכם בהודו –  תנו לגוף להתרגל לטעמים ולריחות של הודו ולאחר מכן, אם החלטתם לנסות אוכל רחוב בהודו אז רק במקומות מומלצים או מקומות המלאים בלקוחות. שימו לב שהאוכל בהודו לרוב יהיה חריף במידת מה. שימו לב שהאוכל טרי ובושל/טוגן לאחרונה. כמו כן כדאי להימנע משתיית מים או סודה ברחוב, מיצים עם קרח או מהולים במים, או מאכלים עם מים (כמו פאני פורי).

אוכל רחוב הודי, צילום גולן לובנוב
אוכל רחוב הודי, צילום גולן לובנוב

10 מנות פופולריות שכדאי לכם לנסות בהודו

1.עוף בגריל טנדורי – Tandoori grilled chicken

עוף בגריל טנדורי – עוף מושרה ביוגורט הנאפה בדרך המסורתית בתנור חימר המייצר טעם נפלא ומיוחד המשולב עם תערובת תבלינים המורכבת מזרעי כוסברה, ג’ינג’ר וכורכום.

2. עוף טיקה מסאלה – Tikka Masala chicken

עוף טיקה מסאלה הוא מאכל הודי עם טעם עדין וחם המוגש לעתים קרובות בארוחות משפחתיות. המנה עשויה מעוף במרינדה ותבלינים, יוגורט לא ממותק עם אבקת צ’ילי ג’ינג’ר. המנה מוגשת עם אורז או עם לחם נאן.

3. מאכל הודי מסורתי תאלי – Thali traditional

תאלי היא למעשה מגש של מנות רבות במגש אחד, מנות כמו קארי שעועית, חמוצים, תפוחי אדמה, יוגורט לא ממותק ש ביחד שאמורים לאזן את הטעמים החריפים והמלוחים, החמוצים והמתוקים. המנה מוגשת עם אורז או עם לחם נאן.

4. מנת קארי – curry

קארי נחשב למרכיב חשוב במטבח ההודי. הפופולריות של הקארי ה דומה לזו של הסושי היפני או הקימצ’י הקוריאני. לקארי יש צורה של רוטב סמיך והוא מבושל עם ירקות ובשר, מוגש עם אורז או לחם. מנת העוף בחמאה, Butter Chicken, ידועה גם בשם Murgh Makhani, היא אחת ממנות הקארי ההודי האהובים.

5. אורז ביריאני Biriyani

אורז ביריאני היא מנת אורז מיוחדת ומסורתית. המנה מבושלת עם האורז הבסמטי הדביק, מתובל עם זעפרן, עשבי תיבול, בצל, שום, שעועית והל ומבושל עם עוף, עיזים, כבש או ירקות).

6. אלו גובי – Aloo Gobi

אלו גובי היא מנה הודית צמחונית המורכבת מתפוחי אדמה (אלו) וכרובית (גובי) עם תערובת של תבלינים.

7. סמוסה – Samosa

מאפה סמוסה – הסמוסה הוא מאפה, חטיף פופולרי בהודו, לרוב בצורת משולש הממולא בתפוחי אדמה, בצל ועדשים או אפונה ומטוגן בשמן עמוק. ישנם מילויים עם טלה/עוף, וישנם גם מילויים מתוקים.

סמוסה הודית בשוק בדלהי, צילום גולן לובנוב
סמוסה הודית בשוק בדלהי, צילום גולן לובנוב

8. לאסי Lassi

משקה ייחודי שנעשה מיוגורט. למשקה הלאסי המסורתי יש טעם מלוח ואילו ללאסי מודרני יש טעם מתוק קריר, יכול להיות מעורבב עם פירות מעוכים כמו בננה או מנגו. לעיתים משולבים בלאסי תבלינים שונים כמו כמון והל.

9. גולאב ג’מון – Gulab Jamun

קינוח הודי מתוק עשוי מגבינה וסירופ מתוק. גולאב ג’אמון הם כדורי גבינה המטוגנים בשמן עמוק ומושרים בסירופ מתוק כדי לספוג את הטעם. לעיתים מוסיפים אליהם הל, זעפרן ומי ורדים.

גולאב ג'אמון, קינוח הודי מתוק. צילום גולן לובנוב
גולאב ג’אמון, קינוח הודי מתוק. צילום גולן לובנוב

10. מסאלה צ’אי – chai

הצ’אי (תה) היא המשקה המרכזי והפופולרי בהודו. ה״מסאלה צ‘אי״ ההודי עשוי מחלב, סוכר, מים, תה שחור, ג‘ינג’ר ותבלינים נוספים. ראשית, מבשלים את מים בסיר גדול, מוסיפים את התבלינים, לאחר מכן את התה ומערבבים היטב, ולבסוף את הסוכר והחלב. הג׳ינג׳ר מעניק לצ׳אי טעם חריף. לעיתים מוסיפים גם תבלינים נוספים כמו ציפורן, אניס, קינמון ועוד.

אין ספק שאוכל הודי הוא חוויה בלתי נשכחת וחגיגה אמיתית לכל החושים!

המטבח ההודי הוא אחד העשירים והמגוונים ביותר בעולם, ומשלב טעמים, ריחות, וצבעים שיוצרים חוויה ייחודית, עמוקה ומעניינת, שאין דומה לה!

בואו לטייל איתנו

אוכל בהודו - מה לאכול ולשתות בהודו?
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת עופר צבי
15 ימים
20.05 -
06.05
אוכל בהודו - מה לאכול ולשתות בהודו?
ההרשמה בעיצומה
אוכל בהודו - מה לאכול ולשתות בהודו?
ההרשמה בעיצומה
בהדרכת עופר צבי
15 ימים
27.04 -
13.04
אוכל בהודו - מה לאכול ולשתות בהודו?
הרשמו לרשימת הדיוור של ״יעדים״

הצטרפו לקהילה של אוהבי טיולים, מגלי ארצות ותרבויות, מטיילים הרוצים לחוות ולגעת בעולמות אחרים, מופלאים.

למה להרשם לדיוור שלנו?

כתבות נוספות

חברת יעדים טיולי תרבות וטבע

יש לנו מספר טיולים בלתי נשכחים

  • כחברה המאמינה כי רק מטיילים מרוצים הם מטיילים שחוזרים, “אנו כאן בשבילכם” עם חיוך לכל שאלה ובקשה.
  • אנו מאמינים שמקצועיות ומצוינות הם הבסיס להצלחת הטיול. אנו מוציאים טיולים רק ליעדים בהם יש לנו הכרות מעמיקה.
  • הטיולים שלנו מושקעים ואיכותיים – הם יגשימו את החלומות שלכם.

מה תרצו לחפש?

השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם  

אוכל בהודו - מה לאכול ולשתות בהודו?