לאוס - לא רק תבלינים

לאוס – לא רק תבלינים

נכתב ע"י: יובל דיין

תוכן עניינים

לא תכננתי להגיע ללאוס. כמו רובנו חשבתי רק על תאילנד, ולא ידעתי דבר על לאוס ומה יש לה להציע. הגורל גרם להגיע אל המדינה הזאת, ומהיום הראשון הבנתי איזה מזל היה לי. המקומיים הסתכלו עלי בהשתאות כאילו לא ראו זר מעודם, חייכו אלי ונפנפו לי שלום. החזרתי להם את המחווה והתאהבתי.
לאוס היא מדינה שלה היסטוריה סוערת שעד היום לא לגמרי התאוששה ממנה. בשנים האחרונות, כאשר החלה סופסוף להיפתח לעולם, מורגש שיפור. עם זאת השחיתות השלטונית הרבה מקשה על המדינה להשתקם לגמרי, ולאוס היא עדיין אחת המדינות העניות בעולם. כל זה לא מפריע לבני לאו להיות שמחים מאד בחלקם, ולכשתגיעו לכאן לא תראו עוני רב ברחובות בהשוואה להודו לדוגמה.

איך התחיל  הכל:
במאה ה-14 לספירה נוצרה הממלכה הלאוטית הראשונה, על ידי מלך בשם פה נגום (FA NGUM) אשר איחד מספר ממלכות שהיו באזור. ממלכה זאת נקראה הלאן סאנג (LAN XANG) שמשמעותה ממלכת מיליון הפילים, ושטחה היה גדול יותר מגבולות לאוס כיום.
פה נגום קבע את הבירה בעיר לואנג פרבנג (LUANG PRABANG), והביא עמו את דת הבודהיזם שהיא הדת השלטת במדינה עד היום. לפני כן בני המקום היו אנימיסטים, כלומר מאמינים ברוחות. חשוב לציין שעד היום שבטים רבים בלאוס הם אנימיסטים וגם בקרב הבודהיסטים האמונה ברוחות לא נעלמה לגמרי, שתי האמונות מעורבבות זו בזו.
ממלכת הלאן סאנג שהקים המלך פה נגום ידעה תהפוכות רבות שכללו גם את העברת עיר הבירה באמצע המאה ה-16 אל העיר ויינטיאן (VIENTIANE), שהיא עיר הבירה עד היום. לבסוף נכנעה הממלכה לממלכת סיאם (תאילנד של היום) בתחילת המאה ה-19. סופה של הממלכה הביא גם את חורבן עיר הבירה ויינטיאן והגליית רוב אוכלוסייתה. במשך כמעט 70 שנה הייתה חלק ממלכת סיאם עד הגעת הצרפתים.

לאוס
צילום: משה שי

שלטון צרפתי אל תוך המאה ה-20

כקולוניה צרפתית לאוס השתקמה, וגבולותיה נותרו עד לימנו ללא שינוי. עיקר השיקום היה בעיר ויינטיאן והחזרתה להיות הבירה הגאה של המדינה. כמו כן הצרפתים היו הראשונים שחקרו אזורים מרוחקים יותר במדינה כמו מישור הכדים המפורסם.
הצרפתים עזרו לפתח את תשתיות המדינה ובנו את ערי המדינה בארכיטקטורה צרפתית, וכמו כן לימדו את בני המקום לאפות לחם או מאפים שהצרפתים מפורסמים בהם. השפעות אלו ניכרות במדינה עד ימים אלו, 60 שנה כמעט אחרי השלטון הצרפתי.
אך כל דבר טוב מגיע בסופו של דבר לסיום, ובלאוס החלו להתעורר תנועות לאומיות שרצו עצמאות למדינה, ובראשם המפלגה הקומוניסטית ששאבה את האידאולוגיה מהמפלגה המקבילה בווייטנאם, ולבסוף הצרפתים נאלצו להיכנע ולעזוב באמצע שנות ה-50 ולאוס זכתה בעצמאותה.
השקט לא הגיע כשהצרפתים עזבו. ושנות ה-60 הביאו איתם מלחמות ושפיכות דמים.

המלחמה הסודית בלאוס

המלחמה הקרה הייתה בעיצומה, ובווייטנאם, שכנתה של לאוס, המפלגה הקומוניסטית צברה כוח. ארה”ב שרצתה למנוע את התפשטות הקומוניזם בעולם החלה לגלות מעורבות גדולה באזור זה.   אך בעוד ארה”ב ניהלה קמפיין גלוי נגד הכוחות הקומוניסטיים בצפון וייטנאם, הקמפיין בלאוס נשמר בסוד גמור עד תחילת שנות ה-70. ללאוס הייתה חשיבות אסטרטגית גדולה בגלל היותה שכנה של וייטנאם וארה”ב השתמשה בלאוס בעיקר כבסיס חיל אויר אחד גדול. שדות תעופה רבים הוקמו במערב המדינה מהם יצאו המטוסים האמריקאים להפצצות בלתי פוסקות. המלחמה בווייטנאם אמנם החלה באופן רשמי בשנת 1967 אך ההפצצות על לאוס החלו כבר ב-1964, ולא נפסקו עד תום מלחמת וייטנאם בשנת 1973. כמעט ואין אזור במדינה שלא סבל מההפצצות, אך שני אזורים סבלו במיוחד: בדרום לאוס עבר “שביל הו צ’י מין” המפורסם דרכו העבירו הצפון וייטנאם כוחות ואספקה, ובצפון לאוס באזור מישור הכדים, הקרוב לגבול עם וייטנאם שהפך את האזור לנקודה אסטרטגית חשובה לשני הצדדים וכאן התקיימה גם מלחמה בלתי פוסקת.
לאוס היא המדינה המופצצת ביותר בהיסטורית העולם, והמספרים בזמן המלחמה עמדו על שני טון פצצות עבור בנאדם, או פצצה בממוצע כל 9 דקות. השפעות ההפצצות הללו מורגשות עד היום ופצצות שנשארו על האדמה פוצעות והורגות גם היום אנשים באזורים כפריים מרוחקים.
הפסקת אש נחתמה לבסוף בין ארה”ב לצפון וייטנאם בשנת 1973 וההפצצות האמריקאיות נפסקו, אך מאבקי הכוח בלאוס נמשכו שנתיים נוספות, ולבסוף בשנת 1975 בעזרת צבא צפון וייטנאם השתלטה במפלגה הקומוניסטית על המדינה.

קומוניזם אל תוך המאה ה-21

המפלגה הקומוניסטית סגרה את שערי המדינה למערב, ולאוס קיבלה תמיכה מברה”מ. אלא ששוב “לכל דבר טוב יש סוף”, וקריסתה של ברה”מ בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת הכריחו את המפלגה לפתוח את שעריה לעולם. תחילה נבנה גשר המקשר את לאוס לתאילנד סמוך לבירה ויינטיאן (כיום יש כבר ארבעה גשרים), ואט אט גם זרים הורשו להיכנס והורשו להשקיע ולפתח את עסקיהם, כמו גם ארגוני סיוע למיניהם. מבחינה תיירותית לאוס פתחה את שעריה באופן משמעותי רק בעשר השנים האחרונות, וכיום זוהי אחת התעשיות המרכזיות במדינה. המפלגה הקומוניסטית עדיין שולטת ומהפיכה דמוקרטית לא נראית באופק. כל עוד בני לאוס, בהיותם אנשים רגועים במיוחד, יכולים לקיים את עצמם ולחיות ללא מלחמות המצב ככל הנראה ישמר.

לאוס יוצאת דופן

באזור זה של דרום מזרח אסיה לאוס היא מדינה יוצאת דופן, ואנשים המטיילים בכל האזור בוחרים בלאוס כמדינה המועדפת עליהם. הסיבה לכך כנראה תמונה בחום וביופי האנושי כאן. נראה כאילו בני לאוס לא איבדו את התמימות והלך הרוח כאן הוא איטי ורגוע, דרך החיים כאילו לא השתנתה ונשארה כמו לפני מאה שנה. הדבר אמור במיוחד לכפרים הרבים בלאוס, אשר לחלקם אפילו אין חיבור לחשמל ולמים זורמים. ולמרות שבערים הגדולות הקדמה המערבית מחלחלת, אורח החיים של האנשים לא השתנה בהרבה.
בכל אזור בלאוס מצפון ועד דרום, בני המקום עדיין מסתכלים בהשתאות על זרים, מדהים!

לטייל בלאוס

כאמור לאוס החלה להיפתח לתיירות לפני 10 שנים בערך, וכיום יחסית נח לטייל במדינה. כבישים מגיעים כמעט לכל פינה במדינה (לרוב כבישים לא טובים), וקיימים שדות תעופה בכל הערים הגדולות.
טיול מאורגן היא הדרך הנוחה ביותר לטייל במדינה. כך נחסכת ההתמודדות עם קושי בתקשורת, או הרצון בהשגת מידע. לרוב נותני השירות אינם יודעים לספק אפילו את המידע הבסיסי ביותר כמו לדוגמא זמן הנסיעה, או מה תראו ותעשו במהלך פעילות מסוימת. הכל תמיד מעורפל ולא לגמרי ברור. בטיול מאורגן יש תמיד את מי לשאול ולמי לפנות, ודבר זה נחוץ מאד במדינה הזאת בה התרבות שונה לגמרי משלנו.

לאוס

 

היכן נטייל בלאוס

מעבר לחום האנושי יוצא הדופן בלאוס ישנם מספר מקומות עשירים בהיסטוריה, תרבות ויופי טבעי. הנה מספר מקומות מרכזיים המהווים בסיס לכל טיול במדינה:

העיר המעניינת ביותר לביקור היא לואנג פרבנג הממוקמת בצפון המדינה. זוהי הבירה העתיקה של לאוס, ושמה של העיר מגיע מפסל הבודהה הקדוש ביותר בלאוס הנקרא פרה בנג ((PHRA BANG.
ישנן אינספור אטרקציות אפשריות בעיר עצמה וסביבתה: פילים ומפלים, ביקור בכפרים מסביב לעיר המתמחים בייצור מוצרים כמו וויסקי או בדים, וכפרים של קבוצות אתניות שונות.
העיר עצמה נבנתה בתוך חצי אי בין שני נהרות והמרכזי שבהם הוא המקונג שהוא הנהר המרכזי באזור זה של דרום מזרח אסיה (ה-11 הכי ארוך בעולם). חצי האי של העיר מוכר משנת 1995 כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא הארכיטקטורה במרכז העיר שנשמרה מתקופת השלטון הצרפתי והשנייה היא ריבוי המקדשים אשר חלקם עתיקים במיוחד ונבנו לפני 400-500 שנה.
אזור חצי האי הוא יפהפה אפשר לבחור להתהלך בסמטאות קטנות או לאורך שני הנהרות שיוצרים את חצי האי. בכל פינה אפשר למצוא מסעדה קטנה, מאפייה קטנה או חנות המוכרת עבודות יד. ההרגשה היא כאילו חזרתם 100 שנים אחורה.

מקום מפורסם נוסף הוא אזור מישור הכדים שנמצא ליד העיר פונסאוון (PHONSAVAN). אזור זה הוא רמה בגובה בערך 1000 מטר מעל פני הים ובו נמצאים כדים מסתוריים העשויים מאבן.
לא הרבה ידוע על הכדים שחלקם גבוהים משני מטרים ומשקלם מאות קילוגרמים. הם נוצרו לפני 2000 שנה לערך אך לא ברור ע”י מי ולאיזו מטרה. ישנן הערכות רבות הנעות בין מתקנים למאגר מים, או אולי לצורך קבורה, ואגדות מקומיות מספרות שאת הכדים בנו ענקים שהשתמשו בהם לאכסון של יין אורז או וויסקי מקומי.
באזור זה יש מספר רב של אתרים עם כדים אך רק שלושה פתוחים לביקור ונמצאים על גבעות קטנות. הסיבה לכך היא שאזור זה הוא מהמופצצים ביותר בזמן המלחמה הסודית בלאוס. עד היום שוכבות אלפי פצצות באין מפריע בתוך שדות או בתוך הג’ונגלים, ורק שלושה אתרי כדים נוקו לגמרי והם בטוחים לביקור כיום.
בעיר עצמה מעניין לבקר גם במרכז המבקרים של MAG שהוא ארגון בריטי האחראי על פינוי הפצצות, ופועל המון באזור זה של לאוס כמו גם בשאר המדינה.

כמובן שגם עיר הבירה של לאוס ויינטיאן (VIENTIANE) היא מקום מעניין לביקור. זוהי עיר בירה יוצאת דופן ביחס לאזור זה של דרום מזרח אסיה. התנועה ברחובות היא מינימלית ומרכז העיר נקי, מסודר ושקט. במרכז העיר יש גם אינספור מסעדות מצוינות עם אוכל מכל העולם, ולאורך נהר המקונג ישנה טיילת יפהפייה שבשעות הערב הופכת לשוק מזכרות.
לעיר היסטוריה עשירה והיא בירת לאוס למעלה מ-450 שנה. ויינטיאן נהרסה לגמרי בתחילת המאה ה-19 ואלמלא השלטון הקולוניאלי הצרפתי שהחל 70 שנה מאוחר יותר, יתכן והעיר לא הייתה משתקמת עד היום. לכן רבים מהבניינים בעיר נבנו בתקופה השלטון הצרפתי, וכמו כן רבים מהמקדשים החשובים ביותר בלאוס נבנו מחדש בתקופה זו.

אזור מתוייר מפורסם נוסף נמצא בדרום המדינה ונקרא “ארבעת אלפים האיים”. לאוס היא מדינה ללא מוצא לים ולכן במחשבה ראשונה השם נראה תמוה. אך אזור זה הוא אזור בוא באמת נמצאים אלפי איים, רק שהם נוצרו בתוך נהר, נהר המקונג כמובן. אזור זה של הנהר, העובר דרך 6 מדינות, הוא הרחב ביותר שלו ומגיע עד 17 ק”מ וכך נוצרים להם אלפי איים. אמנם כנראה שהמספר 4,000 הוא קצת שרירותי ונובע ככל הנראה משמו הקודם של האזור שנקרא איי הצבעים. הסיבה לכך היא שהמילה צבע בלאו דומה מאד למילה ארבע- “סי”, וההבדל הוא רק בטונים.
זהו אזור יפהפה בלאוס ושייט בין האיים בזריחה או בשקיעה באמת מסביר מדוע האיים נקראו איי הצבעים בעבר, וכמו כן ישנם שני מפלים גדולים באזור זה הנוצרים מזרימתו האדירה של נהר המקונג.
מלבד האתרים המרכזיים לביקור במדינה כל נסיעה בכבישים היא חוויה. אמנם הכבישים אינם במצב טוב, אך זוהי דרך מצוינת להיחשף לחיי הכפר בלאוס, שבמקומות מסוימים עדיין לא השתנו ונשארו כמו פעם, כמובן שכל התרחקות מהצירים המרכזיים מבליטה זאת יותר.

הדבר האחרון שנותר לעשות עם ההגעה ללאוס, הוא להירגע. קצב החיים כאן שונה מאד משלנו, ולפעמים עמידה בלוח זמנים היא המלצה בלבד בשביל המקומיים. לכן אין סיבה להילחץ עם הטיול לא עובד בדיוק לפי התוכנית, מאחר ונדמה כי בלאוס הכל תמיד מסתדר איכשהו. שלושה או ארבעה שבועות הם זמן מצוין להכיר את המדינה ולהתחבר לתרבות יוצאת הדופן כאן, ואחרי תקופה שכזאת תגלו שהמדינה השפיעה עליכם לתמיד, ושהשלווה תדבק גם בכם.

טיילו איתנו

לאוס - לא רק תבלינים
ללא תאריך יציאה
בהדרכת פיקי דיין
15 ימים
לאוס - לא רק תבלינים
ללא תאריך יציאה
בהדרכת פיקי דיין
16 ימים
לאוס - לא רק תבלינים
הרשמו לרשימת הדיוור של ״יעדים״

הצטרפו לקהילה של אוהבי טיולים, מגלי ארצות ותרבויות, מטיילים הרוצים לחוות ולגעת בעולמות אחרים, מופלאים.

למה להרשם לדיוור שלנו?

כתבות נוספות

חברת יעדים טיולי תרבות וטבע

יש לנו מספר טיולים בלתי נשכחים

  • כחברה המאמינה כי רק מטיילים מרוצים הם מטיילים שחוזרים, “אנו כאן בשבילכם” עם חיוך לכל שאלה ובקשה.
  • אנו מאמינים שמקצועיות ומצוינות הם הבסיס להצלחת הטיול. אנו מוציאים טיולים רק ליעדים בהם יש לנו הכרות מעמיקה.
  • הטיולים שלנו מושקעים ואיכותיים – הם יגשימו את החלומות שלכם.

כתבות נוספות שאולי תרצו לקרוא

לא נמצא מידע

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים והמומחים שלנו יחזרו אליכם בהקדם  

לאוס - לא רק תבלינים

מה תרצו לחפש?